~~ עוגות שמרים ~~





בעיניי יש משהו מופלא במאפה שמרים
הכל מתחיל במצרכים בסיסיים כמו קמח, שמרים וסוכר והתוצאה הסופית היא ריח ניחוח שאי אפשר להתעלם ממנו והטעם, טעם של בית, טעם של מנוחה בחיק המשפחה.
כשערכתי את הרשימה גיליתי שבעצם אני די מקובעת בצק השמרים שלי ורוב המאפים עושים שימוש באותו בצק...ואני שואלת את עצמי בעצם, למה? למה לנסות בצק אחר אם אני כל כך מרוצה ממנו? אני שבדרך כלל סקרנית ומנסה מפה ומכאן, בעיניין הזה די שמרנית..שמרנות מנחמת..זה הבצק שלי וטוב לי איתו (-:

לנוחיותכם אני רושמת אותו כאן בגירסתו החלבית, וגם בגירסת הפרווה שלו.
חצי קילו קמח לבן (3.5 כוסות)
1 כף שמרים יבשים
1 כפית מלח
חצי כוס סוכר (100 גרם)
2 ביצים
100 גרם חמאה רכה או מרגרינה או חצי כוס שמן
2/3 כוס חלב או מים או חלב סויה
כפית תמצית וניל

מערבבים את כל החומרים היבשים, מוסיפים את החומרים הרטובים ולשים 10 דקות ביד או במיקסר (הבצק מעט דביק וזה בסדר). משמנים את פני הבצק במעט שמן, מכסים ומתפיחים במקרר לפחות 12 שעות עד יממה.
למחרת מרדדים, ממלאים, קולעים ומתפיחים שוב עד להכפלת הנפח.
אופים בתנור שחומם מראש. אם המאפה גדול, אני ממליצה לאפות ב- 170 מעלות ואם המאפה קטן, או אישי לאפות בחום של 190 מעלות. 
מתי המאפה מוכן? כשהוא שחום בהיר מלמעלה וגם מלמטה (מציצים על ידי הרמה).

שואלים אותי רבות למה אני לא מברישה בביצה את המאפים שלי. התשובה היא שהזיגוג בסירופ עושה את העבודה במקום הביצה. למעשה לזיגוג יש 3 מטרות
1. מתן ברק למאפה
2. החזרת הלחות שהוא איבד בזמן האפיה
3. מאריך את חייב.

המלצה: לא לותר על התפחה לילית!

יש לכם מאפה שמרים שונה? מעניין? חידוש? מלית משובחת? רוצים לשתף אותי?
שלחו לי את המתכון!
רוגלך

עוגת שמרים פרג וג'ינג'ר מונה - לחמניה מתוקה עם פירות יבשים
שושני שמרים בגבינה, חלבה ודובדביםדפי שמרים ממולאים קרם שקדים לימוניכתר שמרים ממולא תפוחים וקינמון
כתר שמרים ממולא קרם שוקולד חלבהקראנץ מפנק במלית פרד וקרם לימוןבריוש שווצרי
עם רקם פטסייר ושוקולד ציפס
טארט טרופזיאן - בריוש ממולא קרם וניל ותפוזמאפה שמרים בקרם פטסייר ודובדבניםשושני שמרים
ממולאים בקרם שוקולד, דובדבנים ומרציפן
~~ באבא ברנדי פסיפלורה מוגש עם סלט טרופי~~ t ~~ מאפי שמרים שוקולד מגולגלים~~ כתר שמרים ממולא בקרן קוקוס תפוז
t ~~ קוגלהוף בצימוקים ורום: ריח של ארוחת בוקר פריזאית ~~מיני מקלעות שמרים ממולאות שטרויזל מרציפן ושזיפים אדומים ~~ t~~ מאפה שמרים עם
תפוחים וכדורי מרציפן ~~
p p
t t t
p p p
t t t
p p p
t t t
p p p


מתכון של עדה גיל "מדבש מסלע" (עוד לאניסיתי אבל בהחלט עושה חשק)
עוגת שמרים מהחלומות

שמעו נא יקירותיי,

היום, בעודי עומדת במטבח ואופה לשבת
החלטתי להקדיש זמן כדי לשתף אתכן במתכון מטורף שיש לי לעוגת שמרים.
הכל מתחיל מזה, שאני מסרבת להשתמש במרגרינה, אך מעודי לא טעמתי עוגת שמרים עם שמן שהיתה שווה את המאמץ... אין לי אפשרות לספור את הפעמים שבהם ניסיתי מתכונים עם שמן – כל פעם עם מוטיבציה חדשה, וכל פעם נחלתי עגמת נפש ואכזבה עמוקה.
עד שקבלתי מתכון מחברתי אפרת, והחלטתי פעם נוספת לנסות – כי אולי אולי אבל באמת אולי זו העוגה שאני מחפשת ולא מוצאת???
ואכן כן!!! זו העוגה!!!

נסיתי אותה במשך שבועיים, שפרתי, עשיתי שינויים כדי להיות בטוחה,
ועתה לאחר שאני משוכנעת סופית וגם החיך שלי מאשר זאת הנה המתכון לפניכן, כולל טיפים.
המילוי שלה, YYY פשוט מעולה, חלומי ממש.
המתכון המקורי מופיע ראשון כי יש להביא גאולה לעולם, ולאחריו המתכון שלי.

המתכון המקורי של אפרת עם קמח 70%:

9 כוסות קמח (כוס ח"פ לשתיה קרה)
1 כוס סוכר
1/4 1 כוס שמן
1/4 2 כוסות מים פושרים
3 ביצים
1 כפית מלח
1/2 1 כפות שמרים יבשים.

ללוש עד קבלת בצק נעים. לחלק ל- 8 פסים.
מילוי שוקולדי:
לבשל ביחד על אש נמוכה עד המסת כל המצרכים.
1/2 1 כוסות סוכר
3/4 כוס קקאו משובח
2 סוכר וניל
1/2 כוס מים
מעט קינמון
3/4 כוס שמן
100 ג' שוקולד מריר שבור לקוביות.

המילוי מספיק בנחת ל – 5 פסים.

למרוח בביצה ולאפות בחום בינוני.

והמתכון שלי (אצלנו משתמשים רק בקמח ריק)

1 ק"ג קמח לבן
1 כוס סוכר (כוס מדידה רגילה של אפייה)
1/4 1 כוסות שמן
3/4 1 כוסות מים פושרים
3 ביצים
1/2 כפית מלח
2 כפות שמרים יבשים.
ללוש עד קבלת בצק רך מאוד וקצת דביק. לשמן (כמו עם החלות) ולהתפיח כמה פעמים עם לישות בין לבין.
אני מטפיחה 30 שניות במיקרוגל.

המילוי זהה למילוי המקורי למעט קינמון.

והמצאתי עוד מילוי אחד חלומי, שאותו אני מקווה להצליח לשחזר פה עבורכן:

מילוי וניל למי שלא אוכל מוצרי קקאו
1 כוס סוכר
3/4 כוס מים
1 סוכר וניל
1/2 כוס שמן.
מבשלים על אש קטנה עד המסה,
מוסיפים 5 כפות מלאות של אבקת אינסטנט פודינג
ומערבבים היטב עד המסה של האבקה.
אם יוצא סמיך/צמיגי מידי, אז להוסיף עוד מים רותחים עד קבלת עיסה סמיכה אך עדיין נוזלית.
(לידיעתכן, אני קונה אינסטנט פודינג בקופסה של קילו אצל רמי לוי וזה עולה 24 ₪ בלבד,
לעומת 8 ₪ בערך לקופסא בודדת של 80 ג')

:!: הצעה: לגזור דפי אפיה לחצי
ולאפות כל פס על חצי נייר בתוך תבנית ח"פ (אינגליש קייק),
ואז העוגה תופחת לגובה, והתבנית נשארת לפעמים הבאות.
העוגה יוצא כ"כ רכה, נפלאה אחרי הקפאה, נחטפת, ללא מרגרינה, עשירה במילוי שלה
(אני ממש מורחת בנדיבות כדי שיהיה כיף לאכול).

:!: הצעה נוספת: אם קרם השוקולד הופך לצמיגי עם ההתקררות שלו, עד המריחה או ביניהם,
אני פשוט משיבה אותו לאש קטנה ממש כדי להחזיר לו את המרקם הנוח למריחה.

:!: הצעה נוספת: אני מורחת את הקרמים עם סכין ארוכה מיוחדת לציפויי עוגה, ישרה ועגולה בקצה, זה מכסה כמעט את כל שטח הבצק המרודד, חוסך זמן ומאמץ

אני מתפיחה את הפסים עד שהם כמעט בגובה התבנית
או בתנור שחממתי אותו ל - 70 מעלות וכיביתי אותו ושם מתפיחה.


אז עכשו שהבית מלא בריח של עוגות לשבת וריח של חלות... אפשר לישון רגוע.

10 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

שלום מרלין,
הכנתי היום עוגת שמרים מהבצק שלך. אני כבר שנים מחפשת את הבצק האולטיבטיבי ונראה לי שסוף סוף מצאתי! המאפה יצא כ"כ רך ונעים ונמס בפה. פשוט תענוג!!
תודה רבה לך,
קרן

ורדה אייזיק אמר/ה...

שלום מרילין, האתר שלך מדהים, המתכונים ברורים ונראים מעולה. יש לי בת שלא אוכלת מוצרי חלב מסיבה אידיאולוגית ולכן אנסה את עוגת השמרים הזו ללא חמאה אך רציתי לשאול לכמה עוגות מספיק המתכון כתבת לחלק ל-8 האם מכל 2 עושים בורג או מה?
אודה על תשובתך, ורדה אייזיק

מרילין איילון אמר/ה...

שלום ורדה, הכוונה ל- "פס" זה בעצם רולדה בודדת. מרדדים מלבן, מורחים מלית ומגלגלים לרולדה ושמים בתבנית.

יוצא מהמתכון הזה 8 "פסים".

אנונימי אמר/ה...

מרלין שלום
עשיתי את הבצק אתמול שמתי במקרר ולא תפח לי יש למה להשתמש בו?

מרילין איילון אמר/ה...

כןיש, תשמכי רגיל. אל תדאגי.

בתאל אמר/ה...

מרילין יקרה
אני ממש רוצה להכין לשבת את המתכון הבסיסי שנתת כאן לעוגת שמרים,ואני לא מוצאת רעיון למילוי שוקולד שיהיה פרווה,
אשמח לעזרתך בבקשה

מרילין איילון אמר/ה...

בבקשה, מילוי שוקולד פרווה
200 גר' מרגרינה מומסת
300 גר' סוכר (1 וחצי כוסות)
140 גר' קקאו (1 כוס)
1 ביצה
2 כפות גדושות פודינג וניל
מעט רום או מים (אני שמה רבע כוס מים)

מערבבים.

בתאל אמר/ה...

מעולה!! ממש תודה לך
וחג אורים שמח :)

יוסי אמר/ה...

האם אפשר להשתמש בשמרים טריים?אם כן מה הכמות ואם אפשר להוסיף משפר אפיה
תודה

מרילין איילון אמר/ה...

אני אחושבת שיש טבלאות המרה, אני לא יודעת, אני לא משתמש בהם בעצמי.
בהצלחה!