~~ תיכנון לאחור - כיצד להגיע לחגים רעננים ~~


ראש השנה בפתח, השנה בצמוד לשבת, ואיתם סעודות רבות, אורחים, בישולים ומני התארגנויות סביב.
ארגון ותכנון הן מילות מפתח בכל הנוגע להצלחתה של סעודה, בעזרתם נוכל מצד אחד להגיש מנות ערבות לחיך ליקירינו ומצד שני ליהנות משמחת האירוע בניחותא, גם תחת לוח זמנים עמוס כמו שלרובנו יש.



כדורי באנטי פרווה - להיט. המתכון כאן.
 
 
 תכנון לאחור: קיימת שיטה הלקוחה מעולמו של ניהול פרויקטים הנקראת תכנון לאחור (retro planning).  תכנון לאחור מאפשר לתכנן אירוע בצורה יעילה על ידי קביעה מוקדמת של התוצאה הרצויה בזמן נתון. למשל, קביעה שביום שלישי הבא, בשעה 20:00 המארחים אחרי מנוחה מקבלים את האורחים בפנים מאירות כששלט על הדלת מקדם אותם, שהבית יהיה נקי, השולחן ערוך, והבית מלא ניחוחות בישול ואפיה.

כדי להשיג מטרה זו השיטה מציבה כלי בעל חשיבות רבה: טבלת תכנון לאחור.

טבלה זו היא אחד הכלים היעילים ביותר בתכנון לאחור, היא נבנית מהסוף (זמן היעד) להתחלה (זמן נוכחי), והיא  בנויה מרצף של משימות מתוארכות.


דום גלידת נוגט - פיסטוק. מעולה. המתכון כאן

 

א.     חשוב לכלול בטבלה זו את כל המשימות הקשורות לאירוע: הזמנת האורחים, קניות, בישולים ועוד. 

ב.     מכיוון שהטבלה נבנית על ציר של זמן רצוי להיות נאמן למציאות ולקחת בחשבון אילוצים, למשל, לא כדאי להעמיס על ימי חמישי פעילויות יזומות, שכן לרוב הוא מוקדש להכנות של שבת.

  בהמשך אני מקווה לצרף את הטבלה עצמה, בלי נדר בלי קבלה (-:

עוגת שיש זברה. מתכון בקרוב בע"ה.
 

1)     התפריט: לב ליבו של האירוע, נקודות למחשבה:

a.      תפריט עונתי העושה שימוש בחומרי גלם ייחודיים לעונה ומנות המתאימות למזג האוויר הוא תפריט בריא יותר וטעים יותר.

b.      לרוב, נעים ומוצלח לבשל מנות שאנחנו בעצמנו אוהבים, כדאי לשלב אותם בתפריט.

c.       חשוב לבדוק ולהתעניין לגבי מגבלות / אלרגיות בקרב האורחים ולבנות את התפריט בהתאם, או להציעה אלטרנטיבה אם אפשר.

d.      כדאי לבסס את רוב התפריט על מאכלים שיאפשרו להישאר בשולחן יחד עם המוזמנים ולחשוב על מנות שלא מצריכות התעסקות של הרגע האחרון.  

e.      מנות שניתן להכין מראש, או לכל הפחות להכין שלבים משמעותיים מהם מראש מבלי לפגוע בטעם, עדיפות.

f.       הכנה אישית של מנה בצלחת (צלחות) היא אפשרות אלגנטית ומרשימה אך גוזלת זמן, צריך לשקול היטב אם ליישם אפשרות זו, ואם כן בכל מקרה לא כדאי להכין יותר ממנה אחת כזו. כדי להקל על צלחות מהיר כדאי להכניס למטבח "סו שף" מבני הבית ואפילו מבין המוזמנים. מניסיוני זה תמיד שמח ומוצלח.

g.      כשההחלטה נופלת לגבי המנות שיוגשו, זה הזמן להתעמק במתכונים ובתהליכים של כל מנה ומנה ולבדוק אפשרויות של פירוק לתתי משימות. חשוב לרשום את כל תתי המשימות על גבי טבלת תכנון לאחור.

h.      כשכל מתכון מחולק לתת משימות, צריך להחליט מהו הזמן המוקדם ביותר שאפשר לבצע אותן מבלי לפגוע באיכות, כמובן. עוגות מוס או פטה כבד המופיעים בתפריט שלי למשל אפשר ורצוי להכין הרבה זמן מראש (אפילו חודש!!) שכן , הן מנות שנשמרות היטב במקפיא.

.
קרפלך ממולאים בשר מטוגנים עם פפריקה ובצל מטוגן. לא, עדיין לא רשמתי מתכון
 

2)     קניות: כשהתפריט מוכן, ובמקביל לכתיבת המתכונים, כדאי לערוך רשימת קניות מסודרת מחולקת לעמודות.

a.      עמודה לירקות ופירות שאפשר לקנות מראש, שישמשו לבישולים מקדימים

b.      עמודה לירקות ופירות שיש לקנות סמוך לאירוע כדי שיהיו טריים ורעננים

c.      עמודה עבור דגים ובשרים

d.      עמודה למוצרי מזווה (יין, קמח, מיונז וכו)

e.      עמודה לתבלינים (כוכב אניס, קינמון)

f.       עמודה למוצרי אפיה (אבקת נוגט, שוקולד)

g.      עמודה לאביזרים נלווים לאירוע (ברכונים עם הקדשה, כלים חד פעמים, נרות, פרחים, חבקים, דפי שבע ברכות, גביעים ועוד)

חזה עוף, עטוף בטטה. לפני אפיה, כמובן. לא עדיין לא רשמתי את המתכון.
 

תגובה 1:

אודליה אמר/ה...

את מעולה!!
עכשיו רק נשאר לצרף טבלת הדגמה
כדי שנוכל ללכת בדרכייך ולנסות לעמוד בכך גם...
אני תמיד אוהבת לקרוא את הבלוגים והמתכונים שלך
אין שבוע שלא מצטרף למטבח משהו "של מרילין"!!