סושי במטבח של מרילין

Du suchi dans ma cuisine


לפני שנים רבות (20!) הייתי חברה בעמותה לאומנויות יפן. עשינו ברבורים מאוריגמי, השטנו פמוטי נייר על הירקון, שרנו על פריחת הדובדבן (ביפנית) והתכבדנו בסאקה וסושי. תיקון טעות: סאקה כן, אבל סושי ממש לא. אהבתי מאוד את היופי שלהם, אבל הטעם לא משך אותי. זה לא כזה פשוט להתחבר למאכל שאין בו תימין ושמן זית וגם לא כורכום ופפריקה - מאכל שעומד בזכות עצמו: אורז (בלי מלח כמעט), ירקות (טריים) ודגים (חיים).
 כשבעלי הביע רצון ללכת לאכול סושי ממש התפלאתי, מה לו ולסושי? הבנות שמעו והוסיפו שלא מתאים לי להיות מקובעת ושאני חייבת לתת לזה הזדמנות.
זכרתי שפעם חברתי חנה ציינה שהיא ובני ביתה חובבי סושי, ואחרי שיחה קטנה איתה סוכם על מפגש משפחות אצלנו, וכך זכיתי גם לשיעור בהכנת סושי ממנה וגם באושפיזין מכובדים (זה היה בסוכות).
המפגש היה מעלף, נהניתי מכל רגע, וגם אחר כך, כשהתיישבנו לאכול בסוכה ומגשים עמוסי סושי קישטו את השולחן גיליתי אהבה נוספת, והחדשה המרעישה הייתה שהג'ינג'ר הכבוש והרטבים הנלווים הם אלו שפותחים את הטעמים של הסושי נותנים את הנגיעה שהייתה חסרה לי עד כה.
בעידודה של חנה התחלתי להכין סושי לבד והיום אנחנו נהנים לשלב מנות סושי לסעודות של שבת, לשמחתם של כל המסובים.

אנחנו לא יפנים ולא מחזיקים סושי בר, וההנחיות שרשמתי הן לפי טעמינו האישי.


ההנחיות להכנת האורז לקוחות מתוך האתר של איה (אצלי עם שינויים). את התמונות שבקולאג'ים צילמה ניצן הצלמת שלנו. את כל המצרכים (חומץ אורז, אורז לסושי, אצות נורי, וואסאבי, ג'ינג'ר כבוש ומחצלת)  ניתן לקנות במחלקה למצרכים מהמזרח הרחוק בכל סופר גדול. הכמויות הרשומות מתאימות ל כ 6 מנות בינוניות.
שקד מבקשת שאוסיף שהשילוב המנצח הוא אבוקדו, בטטה בצל ירוק וסלמון מעושן.


ולחנה, תודה מיוחדת על ההענות




מצרכים לסושי-סו
125 מ"ל חומץ אורז
1/3 כוס סוכר
1 כפית מלח

מצרכים לאורז
1/2 קילו אורז לסושי
600 מ"ל ליטר מים
1/2 כפית מלח

מצרכים להכנת רולים
1 חבילה של אצות נורי
מילוי לבחירה:
 גזר מקולף חתוך ל- 8 מקלות
מלפפון שטוף חתוך ל- 4 מקלות, מסירים את החלק הרך של הזרעים
בצלים ירוקים חתוכים למקטעים באורך של 10 ס"מ
בטטה קלופה, מבושלת (אפשר במיקרו) חתוכה ליתדות
אבוקדו קלוף חתוך כנ"ל
100 גרם סלמון מעושן פרוס לרצועות
פרוסה אחת של סלמון טרי צרוב במחבט או מבושל מספר דקות במיקרו - מקורר

להגשה
ג'ינג'ר כבוש (נמכר בצנצנת בינונית, הג'ינג'ר בעל צבע ורוד בהיר)
וואסבי (נמכר בצנצנת קטנה עם אבקה ירוקה, לוקחים מעט אבקה בקערה, מוסיפים מעט מים ומערבבים למרקם של משחה - אפשר לעצב צורות כגון כדורים או פירמידות)
רוטב טריאקי
רוטב סויה
ספייסי מיונז (מערבבים חצי כוס מיונז + רבע כוס רוטב צ'ילי חריף + כף חומץ אורז + כפית סוכר + שבבי צ'ילי לפי הטעם)

אוויזרים: מחצלת לגלגול, מעט מים בקערה להרטבת הידיים



מכינים את התחמיץ ( סושי-סו): מחממים בלי להרתיח את החומץ, הסוכר והמלח עד שהכל מתמוסס, מכבים ומצננים.  אפשר גם במיקרוגל.

מכינים את האורז: שוטפים היטב את האורז מספר פעמים עד שמי הניקוז יוצאים צלולים לחלוטין. מכניסים לסיר גדול את האורז המים והמלח, מבשלים על אש בינונית 10 דקות, בלי מכסה, בלי להביא לרתיחה. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את האש ומבשלים עוד 20 דקות על אש קטנטנה. מכבים ולא פותחים 10 דקות נוספות. מעבירים את כל האורז לקערה מאוד גדולה (כדי שיתקרר במהירות) ומצננים בעזרת מניפה או בתנועות קיפול. מטפטפים סושי-סו ומערבבים בתנועות קלות, כדי שלא לפגוע בצורת הגרגירים. משהים לפחות שעתיים לפני תחילת הגלגול.


מכינים את הרולים: פורסים מחצלת על השולחן, מסדרים עליו אצה אחת, כשהצד המבריק כלפי מטה, ומרטיבים אותה מעט בעזרת ידיים רטובות. לוקחים חצי כוס אורז ומצמידים אותו על 2/3 מהאצה, בשכבה אחידה (כידאי לעבוד עם ידיים רטובות). בשלב זה אפשר למרוח מעט טריאקי או ספייסי מיונז. מסדרים ירקות ו/או דגים במרכז האורז, מגלגלים תוך כדי הידוק האורז והירקות (חשוב שהאורז יגע באורז בסיבוב הראשון), ומרטיבים מעט את האצה בסיום הגלגול כדי לסגור אותה. עיצוב הסופי של הסושי יעשה בסיום הגלגול, כשהרול עוד במחצלת: עיגול יפה על ידי תנועות רידוד והידוק, משולש או ריבוע, על ידי לחיצות עדינות לכל האורך.



חותכים את הגלילים (נעזרים בסכין משוננת): חותכים / מיישרים את 2 הקצבות של כל גליל (זה נשנוש לשף). חותכים כל גליל לחצי, כל חצי לרבע וכל רבע לשמינית (סך הכל מכל רול מכינים 8 יחידות סושי זהות בגודלן). חותכים כך את כל הגלילים.
מגישים את יחידות הסושי לצד קערות רוטב (סויה, ספייסי מיונז, טריאקי), וואסבי וג'ינג'ר כבוש.


וזה סוף עינייני הסושי שלנו להיום


~~

ונעבור לפאי נפלא ששלחה לי אחותה של חנה  - לפי המתכון "פאי לימון" שבבלוג
שימו לב לזילוף היפה ולתבניות האישיות הנפלאות! תודה רבה על השיתוף, ותודה שהזכרת לי את המתכון הזה, אני מאמינה שבזכותך הוא יככב בביתינו עוד השבוע.





ואחרון חביב, השבוע התפרסמה כתבה באתר feeder בשם "תאווה לעיניים: 5 בלוגים ישראלים מומלצים בתחום האוכל" אז לא, אנחנו לא ביניהם, אבל אנחנו לא רחוק
(-:

ברכות לחמישיה הפותחת!

מרילין











7 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

מרילין היקרה--
תודה רבה על כל המתכונים הטעימים שאת מפרסמת.
אני מאוד אהובת את הבלוג שלך וממליצה עליו בחום לכולם! :-)

ושאלה קטנה--
מה זאת העוגה המגרה הזאת ששמת בתמונה למטה? וככה בלי מתכון?...

תודה :-)

אנונימי אמר/ה...

עשית לי חשק לסושי אבל נראה לי שאני אסתפק בקנוי...
ומה באמת עם מתכון לעוגה? נראית מעולה!

אנונימי אמר/ה...

מרלין היקרה
למרות שאת לא בחמשייה הפותחת של בלוגי האוכל, בשבילי את תמיד במקום ראשון.!!!

אדוה אמר/ה...

מבחינתי תמיד את מקום 1
שינית עבורי את התפיסה שלהכין אוכל זה עונג משולב בטעמים.

אורלי קבלו אמר/ה...

מתכונים נפלאים, מילים חמות ותמונות לא מהעולם ממש !
העוגה ששלחת כברכות ל חמישיה הפותחת ... מחכה למתכון, בבקשה ומהר !

אנונימי אמר/ה...

תודה על המתכונים המעולים שידרגת לנו את שולחן השבת, מאוכל בסיסי למעדני מלכים תבורכי מפי עליון נעמי

אנונימי אמר/ה...

הי מרלין
העוזה ניראית מעולה איפה איפשר לקבל את המתכון שלה?
תודה רבה על הכל
בלוג מקסים! ושימושי!