~~מדלן (Madelaine) וניל שוקולד ~~


מדלן (Madelaine) וניל שוקולד


צילום: בעז לביא, סגנון: ענת לבל




מדלן הנה עוגה קטנה מאיזור לוראין, צורתה כשל צדפה ונהוג להגיש אותה לארוחת בוקר או ארוחת ארבע.

באחד מספריו המפורסמים, הסופר מרסל פרוסט (Proust) נותן לעוגית המדלן תקפיד מיוחד – העוגייה הטבולה בכוס תה שבסיפור, לא רק מעוררת זיכרון ילדות, אלה מקימה לחיים, למשך רגעים ספורים, תחושות ורגשות ממשיים מתוך הילדות.

מאז פרוסט, "מדלן" נכנס לשפת היום יום הצרפתי. כשאומרים "זה המדלן שלי" הכוונה היא שמאכל כלשהוא מחזיר אותנו לפתע לילדותנו.


בגרסה הזו של המדלן מצפים מחציתה בשוקולד וכך מתקבל ניגוד מצוין בין העוגה הרכה לציפוי הפריך. אם רוצים, אפשר לוותר על שלב הציפוי וליהנות מן העוגייה גם בלעדיו.

חלבי (אפשר פרווה), קל, זמן הכנה כ- 15 שעה, אפיה כ- 12 דקות


עזרים: תבניות שקעים מדלן (בצורת צדפה) בנפח 1/4 כוס. אפשר גם כל תבנית אחרת באותו נפח.



ל כ- 30 עוגיות מדלן

3 ביצים

50 גרם (1/4 כוס) סוכר לבן רגיל

50 גרם(1/4 כוס + 1 כף)  סוכר חום

2 שקיות סוכר וניל

20 גרם (כף שטוחה) דבש

 קורט מלח

כפית תמצית וניל

150 גרם (1 כוס + 1 כף) קמח

120 גרם חמאה (או מרגרינה) מומסת

כפית אבקת אפיה


לציפוי:

200 גרם שוקולד מריר או חלבי חתוך לקוביות


לשימון וקימוח:

 30 גרם חמאה מומסת, 1/41 כוס קמח



מכינים את הבצק: מכניסים לקערת המערבל את הביצים, הסוכר, הסוכר חום, הדבש, התמצית וניל והמלח ומקציפים עד שהתערובת מבהירה ומכפילה את נפחה.
מערבבים את הקמח עם האבקת האפייה, מוסיפים אותם לתערובת המוקצפת ומערבבים מעט, מוסיפים את החמאה, מקפלים עד לאיחוד כל המרכיבים ומעבירים את התערובת למקרר למשך שעתיים, ועד לילה.

משמנים היטב את התבניות במחאה (או במרגרינה), ומקמחים אותם (מפזרים קמח על השקעים ומנערים).



אופים: מחממים תנור לחום גבוה (210 מעלות).
ממלאים את התבניות בעזרת כף (בלי למרוח, פשוט להניח). מכניסים את התבניות לתנור, מורידים את החום ל- 200 מעלות ואופים 5 דקות. מורידים את החום ל- 180 מעלות ואופים עוד 8 דקות או עד שהמאפים זהובים וקפיצים למגע.

מוציאים את התבניות מהתנור, מצננים למשך 5 דקות ומחלצים את המדלן מהתבניות.



מצפים:
בזמן שהמדלן מצטנן, שוטפים את התבניות ומייבשים אותן היטב. שמים 2 קוביות שוקולד בכל שקע ומכניסים אותן לתנור למשך 5 דקות, או עד שהשוקולד רך למגע ומוציאים אותן מהתנור. מחזירים את המדלן לתבנית, על השוקולד המומס, ומצננים לגמרי במקרר, בערך שעה, לפני שמחלצים.

אפשר להקפיא או לשמור בקופסא אטומה למשך יומיים.

אין תגובות: