~~ לחם כפרי עם זיתים וזרעי כוסברה + מזל טוב ~~

 
 
צילום: דן לב, סיגנון: דלית רוסו

 
 
 
לפני מספר שבועות פירסמתי עבור מגזין "טעימות" של עיתון "משפחה" כתבה שעסקה בזיתים ושמן זית, אחד המתכונים שנתתי היה הלחם הנהדר הזה. המתכון הניב 2 כיכרות יפים, אחד צולם ונאכל בהנאה על ידי הצוות עם ממרחים שונים, ואת השני נתתי לאמא שלי. הבוקר אמא "הזכירה" לי את הלחם הזה כשהיא ביקשה סיבוב נוסף. אז החלטתי, זה המתכון שאפרסם היום.
 
כשמכינים לחם עם מחמצת (שאור), טעם הלחם מתפתח, התוך יותר רך וגם יותר מבושם. לגדל שאור בבית זו חוויה וגם הרפתקה (צריך להכיל אותו כל יום, רשמתי על כך רבות כאן ), לכן כאן אני מביאה גירסה מקוצרת ומהירה – מכינים את השאור יום לפני אפיית הלחם ומאפשרים לו התפחה איטית במקרר. התוצאה היא לחם בעל אופי, לחם מהסוג הטוב והמושקע שנמכר במאפיות ייעודיות.
 
פרווה / דרגת קושי קלה / חומרים זמינים / זמן הכנת הבצק: 10 דקות, זמן אפיה כ- 30 דקות.  שימו לב, מתחילים להכין את המחמצת יום מראש.
 
מצרכים למחמצת (שאור)
1 כוס קמח לבן
1 כפית שמרים יבשים
1 כוס מים
 
לבצק
500 גרם קמח לבן (3.5 כוסות)
500 גרם קמח שיפון  (5 כוסות)
2 כפיות שטוחות שמרים יבשים
1 כף גדושה של מלח
3 כוסות מים (700 מ"ל)
2 כפות זרעי כוסברה
200 גרם זיתים סגולים מגולענים חצויים (אפשר גם זיתים שחורים)
 
מכינים את המחמצת (שאור): מכניסים לקערה גדולה את הקמח, השמרים והמים, מערבבים, מכסים בניילון ושומרים במקרר למשך 24 שעות.
 
מכינים את הלחם: מוציאים  מהמקרר את הקערה עם השאור ומשהים אותה לשעה על השיש. מכניסים לקערה גדולה את הקמחים, השמרים, המלח, זרעי הכוסברה המים והשאור ולשים שתי דקות. הבצק צריך להיות גמיש ויציב (לא רך מדי), לפי הצורך אפשר להוסיף עוד 2 כפות קמח לבן או 2 כפות מים. לשים עוד 8 דקות, מוסיפים את הזיתים, לשים עוד מספר שניות רק עד לפיזור אחיד של הזיתים ומפסיקים ללוש . אוספים את הבצק לכדור, משמנים אותו במעט שמן זית, מכסים ונותנים לו לתפוח עד להכפלת הנפח. מכיוון שיש מעט שמרים בבצק, התפיחה עשויה להימשך 3-4 שעות, תלוי בטמפרטורת המטבח.
 
ממלאים ומעצבים: מרפדים שתי תבניות אפיה גדולות בנייר אפיה. מחלקים את הבצק לשני חלקים. מקמחים משטח עבודה, ולשים עליו כל חלק לכדור. מעבירים אותו לתבנית אפיה כשהתפר כלפי מטה, מכינים באותו אופן את הכיכר השני ומכסים בניילון כדי למנוע התייבשות.
 
מתפיחים ואופים: נותנים לכיכרות לתפוח חצי שעה, מפזרים עליהם מעט קמח לבן, חורצים בהם 3-4 חריצים  בעומק 1 ס"מ בעזרת סכין חדה, ומשאירים לתפוח עד להכפלת הנפח, כשעה.  
מסדרים על קרקעית התנור תבנית חד פעמית ריקה. מחממים תנור לחום גבוה מאוד, 220 מעלות. יוצקים כוס מים קרים לתבנית הריקה שבתנור ומייד מכניסים את התבנית הראשונה לאפיה של 15 דקות. מנמיכים את החום ל- 180 מעלות ואופים עוד 30 דקות או עד שהלחמים עשויים (בודקים מתחת לכיכר שהבצק השחים והוא נוקשה). לפני שמכניסים את התבנית השנייה, מקפידים להעלות שוב את החום ל- 220, יוצקים שוב כוס מים לתבנית ואופים באותו אופן.
הלחם נשמר עד 3 ימים מכוסה וניתן להקפאה.
מגדל פחזניות ממולאות קרם וניל נוגט

 

השבוע, בשעה טובה ומוצלחת אירסנו את בתנו הבכורה, המעמד היה מרגש עד מאוד, אין מילים לתאר אפילו. במחלק הקינוחים הכנתי מעט, וגם צולם מעט - סליחה על איכות התמונות, פשוט לא הספקתי לצלם כראוי.
בווריה תותים עם רולדה ממולאת תות סביב


קרמבו ממולאה קרם מוקה, תחתית פצפוצי אורז וחמאת בוטנים ציפוי שוקולד וחמאת קקאו


פאי שוקולד על בסיב בצק פריך שוקולד, עם אגוזי לוז מקורמלים


תותים מצופים איזומלט
 

9 תגובות:

מלכה אמר/ה...

מזל - טוב!!!!!!
מזל-טוב! מזל-טוב!
המון נחת אושר ושמחה!!!

ככה בשקט?!
שיזכו להקים בית נאמן בישראל באהבה אחווה שלום ורעות

קושקוש

Unknown אמר/ה...

מזל טוב! מזל טוב! מזל טוב!
איזו התרגשות!

חוצמזה, הלחם נכנס מיד לרשימה שלי...

Unknown אמר/ה...

מזל טוב! בשעה טובה ומוצלחת

Unknown אמר/ה...

מזל טוב! בשעה טובה ומוצלחת

בתיה בר און (Batya) אמר/ה...

מזל טוב לכם ולבת. אחרי שראיתי אותך בסרטון בחיים לא הייתי מנחשת שאת כבר אמא לבת גדולה.

Rivka Carmel אמר/ה...

מרילין מזל טוב והמון אושר!
הכנתי את הלחם עם קצח יצא טעים. והריח ממלא כעת את הבית. תודה על גרסת השאור המקוצרת.
שאלה: האם ניתן לשלב קמח אחר במקום השיפון?

Rivka Carmel אמר/ה...
תגובה זו הוסרה על ידי מנהל המערכת.
מרילין איילון אמר/ה...

בהחלט. יתכן רק שכמות המים תשתנה בהתאם. אולי יותר, אולי פחות. הייתי מתחילה מאותה כמות ואז מתקנת לפי ההרגשה בזן הלישה.

בהצלחה!

שרה אמר/ה...

היי הלחם נראה מצוין רציתי רק לשאול הזרעי כוסברה צריך לטחון לפני? אין לי נסיון זבה והאם אפשר במקום שיפון קמח מלא או כוסמין? תודהה אשמח לתגובתך