~~~~~~~~~~ על קרפ, בריטני ומונט ~~~~~~~~


הקרפ - דק עגול וריחני נולד - כך אומרים בחבל ברטאן שבצרפת
חבל ברטאן [איזור מספר 39,22,56 ו 35 על המפה] כולל עשרים שתיים
אלף קלימוטר מרובע (5% משטח צרפת) ונעטף אל ידי האוקייאנוס האטלנטי
מי שרוצה להתרשם מהנוף הימי של חבל ברטאן מוזמן לצפות
ב
סופה קלילה על חופיה - חוויה עוצרת הנשימה


במקור, הקרפ עשוי מקמח כוסמת. הצליינים הם אלו שיבוא את צמח הזה
לחבל ברטאן לפני
כ- אלף שנה והצמח התאקלם היטב לאדמה המקומית החדשה
~
שתי סיבות עקריות גרמו לכך שהקרפים משוייכים לחבל ברטאן
סיבה ראשונה היא שלא ניתן לעשות מקמח הכוסמת לחם של ממש בלי לערבב
אותו עם קמח אחר, זאת אומרת שהכי קל לעשות ממנו קרפים, או צ'פטים
שנית, בגלל שהכוסמת הייתה צמח זר, לא היו קיימים עבורו מיסים סניוריאלים
בשונה משעורה והחיטה. זאת הסיבה שהשימוש בקמח הכוסמת
התפשט כל כך בחבל ברטאן
~
לאמיתו של דבר, נהוג לקנות את הגירסה עם קמח הכוסמת בשם גלאט
והיא מוגשת בעיקר מלוחה (בדרך כלל עם גרוייר). לגירסה עם קמח
חיטה קוראים קרפ - ואותם מגישים בליווי דברי מתיקה
~
השטוח הדק הזה מטייל לו בכל העולם וכל פעם בשינוי כזה או אחר
זה יכול להיות אינג'ירה אפריקאי
או טורטיה מקסיקאנית
דוסה הודית
קרספלה איטלקי
וגם פלצ'ינטה הונגרית

אבל בינינו? אין כמו קרפ
אצלנו קרפ זה טקס
קודם כל אין דבר כזה להכין קרפ...מראש מודיעים לי: תכיני מגדל קרפים! ע
~
אני מכינה את הבלילה (ומראש אני מודה..אצלי אין מתכון מסודר..מרוב
קרפים שעשיתי בחיי, אני אפילו לא חושבת על אופן ההכנה, אני
שמה קמח כמה שניראה לי שאני רוצה שיצאו קרפים, ואז על פי הנפח משלימה
עם שאר המצרכים. אבל בהמשך אקליד מתכון ממקור מהימן) והבנות
מכינות את התוספות אבל שהכל יהיה מסודר ויפה
קרפים לא אוכלים כמו חוליגאנים
~
קרפ זה עם צלחות יפות, כפיות מבריקות, קנקן שתייה עם
משקה טעים וכמובן מצעד התוספות מתוקות
בננות / תותים / קיווי ושאר פירות העונה - הכל פרוס יפה
ריבות למיניהן , ממרח שוקולד , דבש
סוכר - אותו אני טוחנת מעט, כי הסוכר הישראלי גס
מדי, והאבקת הסוכר דקה מד
ואפשר גם קצפת


מתכון על פי הספר הנודע בכל בית בצרפת
la cuisine familiale et pratique / paul pellaprat / 1974

מצרכים
מאתיים חמישים גרם קמח
ארבע ביצים
חצי ליטר חלב
כפית סוכר וניל
קמצוץ מלח
חמישים גרם חמאה
כפית קוניאק

הכנה
בקערה שמים את הקמח, הסוכר והמלח ומערבבים
מוסיפים את הביצים וכמעט את כל החלב וטורפים עם מטרפה קטנה
אם הבצק עבה מדי, מוסיפים עוד קצת חלב
הבצק צריך להיות בהיר, ורק לעטוף בעדינות את האצבע
מסיימים עם חמאה מומסת וטיפה קוניאק
עדיף להכין את הבצק כמה שעות מראש
משמנים מעט מאוד מחבת בעזרת בד טבול בחמאה
המחבט צריכה להיות מאוד חם
מצפים את המחבט בשיכבה דקה מאוד של בלילה
והופכים ברגע שהשוליים מתחילים להזהיב

~
וכדי להיכנס לאווירה, קצת מציוריו של מונט
בתקופה ששהה בחבל ברטאן

ולסיום שיר בקצב הגלים בשפת הברטון שהיא השפה
המדוברת בחבל ארץ ברטאן

2 תגובות:

אנונימי אמר/ה...

פשוט מקסים.

אנונימי אמר/ה...

נשמע טעים, אפשר שתתקני את שגיאת הכתיב שבמקום מחבט תכתבי מחבת.
תודה