~~ רטאטוי ~~

ביום חמישי שעבר תוך שאני מערבבת את הרטאטוי שקד שואלת
מה הכנת? אני עונה רטאטוי. והיא: מה?? אני חוזרת: רטאטוי
אני מרימה ת'ראש ושואלת אותה..מה..את לא יודעת מה זה רטאטוי? והיא
גם מרימה גבה, במבט של - כאילו דא - ועונה..עכבר
והנה שוב הוכחה לכך שנכשלתי בחינוך..איך שקד, ביתי הבכורה
לא זכתה לאכול רטאטוי ב- 17 שנה..איזה מחדל מצידי
~
למרות שאנחנו לא מאיזור פרובנס, הרטאטוי עלה על השולחן המשפחתי
לעיתים קרובות, ואני, הידועה בתור ילדה שלא אוכלת קישואים / חצילים
דווקא את הרטאטוי כן אהבתי..מאוד
~
רטאטוי הינו תבשיל ירקות פרובנציאלי מאיזור ניס
בצרפתית פירושו לערבב, ובכן התבשיל דורש לא מעט עירבוב touille
את התבשיל נהוג להכין בעונת הקיץ, כשהירקות במיטבם
אומרים שבמקור התבשיל כלל קישואים, פלפלים ירוקים עגבניות ובצל ושום
ורק לאחרונה הצטרפה החצילה
~
את הרטאטוי נהוג להכין כמנה עקרית, אך ניתן גם
להתייחס אליה כאל תוספת - בעיקר לצד צלעות טלה על האש

~
המבינים בדבר טוענים שברטאטוי הילכתית
מטגנים כל ירק בנפרד (בשמן זית כמובן) ורק לאחר מכןמסדרים בשכבות וממשיכים לאפות בתנור ברוטב
עשוי פלפלים, ועשבי תיבול

פשוטי העם - כדוגמתי - מטגנים את הירקות בזה אחר
זה, באותו מחבט, במרווחים של 8 דקות בין ירק לירק

~
התיבול של הרטאטוי הוא מה שנקרה עשבי פרובנס
herbes de provence
והוא כולל: רוזמרין, טימין, בזיליקום ופטרוזיליה
למעשה, בדיקה מעמיקה יותר בהרכב המסורתי של התערובת הזו
מעלה כי היא כוללת גם לוונדר, מיורם ועלי דפנה




להלן מתכון הרטאטוי



מצרכים
שלושה בצלים
שלושה קישואים
שלושה חצילים
שלושה פלפלים אדומים
שלושה פלפלים ירוקים
שבע עגבניות
שלושה עשר שיני שום
בזיליק, טימין, רוזמרין, שמן זית
מלח - פלפל
.
הכנה
חותכים את הירקות לקוביות
מטגנים את הבצלים בשמן חם
ואז מצרפים את הירקות על פי הסדר הזה במרווחים של
שמונה דקות בין ירק לירק
קודם הקישוא ואז החציל, אחר כך הפלפלים, אחר כך השום
ולבסוף העגבניות. אפשר להוסיף מעט שמן מדי פעם
מוסיפים את עשבי התיבול, מכסים ומבשלים על אש
קטנה כשעה וחצי
.
בישול על אש קטנה עם מכסה סגור נקראת גם שיטת החניקה
a l'etouffe - איזה ביטוי ציורי
.
~
בזמן שתבשיל נחנק, אפשר לטייל באיזור פרוונס
התמונות משקפות את שביל פג'נול, וזו הזירה של הספרים
ג'אן דה פלורט ומנון דה סורס שכתב מרסל פג'נול, יליד המקום
.
.

וריאציה על הנושא: קציצות ברוטב רטאטוי






מטגנים קציצות מתערבת בשר כדלקמן
חצי קילו בשר טחון - אפשר טלה
בצל מגורד סחוט
תפוח אדמה מגורד סחוט
חצי צרור פטרוזיליה קצוץ
כפית בזיליקום יבש
ארבע כפות שמן זית
ביצה
מלח ופלפל
.
אחרי הטיגון שמים אותם בסיר של הרטאטוי
כשלושת רבעי שעה לפני סיומה
אחרי חצי שעה הופכים לצד השני וממשיכים לחנוק




עוד וריאציה - שקשוקה על רטאטוי

מכינים רטאטוי כהילכתו - אבל לרקאת הסוף מוסיפים קצת שבבי צ'ילי
כשהרטאטוי מוכן, שוברים עליה ביצים
אצלי כולם אוהבים ביצים שיושבות כך, אני
אישית אוהבת כשזה מעורבב

אין תגובות: